Vad är egentligen ett vandrarhem?

Utbudet av olika vandrarhem runt om i Sverige blir allt större och även fast det av många har en något negativ klang att bo på vandrarhem, behöver detta inte alls vara fallet. I början så var det framförallt kringresande, backpackers och människor som inte ville bo särskilt extraordinärt som valde att boka in sig på ett vandrarhem istället för hotell. Men vad är egentligen skillnaden och när passar det att bo på ett vandrarhem?

Vad kan man förvänta sig?

Det är framförallt några saker som är mer typiskt med vandrarhem och som du kan komma att behöva förvänta dig. Bland annat kännetecknas vandrarhem som ett självhushåll, vilket innebär att du kommer att behöva laga din egen frukost och mat, hålla iordning när du bor där och kan även komma att behöva dela både toalett, dusch och kök med andra gäster på boendet.

Om du därför letar efter att bo mer privat och vill slippa måsten som du måste göra hemma, så kanske ett vandrarhem trots allt inte kommer att vara det bästa valet. Då bör du istället kika på ett hotell eller eventuellt bed & breakfast.

Fördelar med att bo på vandrarhem

Men det finns också flera fördelar med att bo på vandrarhem. Däribland är det oftast betydligt lägre pris per natt i jämförelse med hotell och dessutom ligger oftast vandrarhem mer naturnära. Så om du ska vandra i området eller endast är på genomresa, kan du spara en rejäl slant om du väljer ett vandrarhem istället. Men detta beror också på vilken typ av komfort du vill ha.