Ut på fjället med vandrarhem som bas

Vandrarhemmens högsäsong är förstås vår och sommar, men alltfler har nu också öppet vintertid. Det gäller inte bara de vandrarhem som ligger i städerna, där det förstås finns gäster året runt. Nej, på många håll har man nu också börjat hålla öppet vintertid för turister som vill åka på skidsemester. Och här har vandrarhemmen en stor fördel jämfört med de flesta vanliga hotellen – de finns på ställen som ligger mitt uppe i fjällvärlden. Bara att sätta på sig skidorna utanför dörren och ge sej av på tur!

En del vandrarhem har utvecklats till rena paradisen för skidåkare i och med att de börjat erbjuda vistelser med halvpension. Efter en härlig frukost ger du dej iväg ut på fjället på långtur. Du får ta med matsäck i ryggsäcken, och på kvällen kommer du tillbaka till bastu och god middag – och kanske en sprakande brasa i ett mysigt “vardagsrum”. Många gäster återkommer samma vecka år efter år – och träffar sina skidkompisar från förra året igen. Det är familjer, unga och gamla om vartannat. Många från våra grannländer har också upptäckt möjligheten att bo så här. Över huvud taget sprider sig informationen om skidsemester på vandrarhem snabbt, och antalet gäster ökar för varje år.

Standarden är hög om än inte som på ett stort hotell – men i gengäld ofta mycket mer personlig. Personalen är en del av konceptet och är med på att utforma din semester till det du vill ha. Man erbjuder gemensamma turer för de gäster som så vill; andra får tips om bra leder, som de kan följa själva. Och det finns alltid någon som vet vart du har gett dig av, om något skulle hända som gör att du behöver hjälp att ta dig tillbaka till vandrarhemmet.

Kort sagt, utan att ha tillgång till egen stuga, kan du nu bo under din skidsemester på ett hemtrevligt och avslappnat sätt – och få lagom mycket service på köpet. Lägg krafterna på skidturen och njut av att bo på vandrarhem!