Upplev Bohuslän – Segling och Sveriges forntida historia

Bohuslän är ett landskap som sträcker sig längs den norra delen av västkusten. Längst i norr gränsar det mot Norge, och i söder begränsas det av Göteborg. Bohuslän är känt för sitt fiske och sin vackra natur med de karaktäristiska kala klipporna.

I Bohuslän finns Sveriges största samling hällristningar. Det är bilder som är inhuggna i stenhällar. Man tror att motiven beskriver vardagslivet, med gudadyrkan, djurhållning och olika riter. Hällristningarna gjordes under bronsåldern, det vill säga mellan 1700 och 200 fKr.

Självfallet finns det mängder med badplatser där du kan njuta av salta bad för att sedan torka i solen. Klipporna är som sagt Bohusläns signum, men det finns också badplatser med sandstrand för den som föredrar det.

Boka rum på ett hotell i Stenungsund så tar du dig lätt till alla utflyktsmålen Bohuslän har att erbjuda.

Marstrand

Marstrand är Sveriges seglingshuvudstad, och den ena av de två mest populära sommarhamnarna längs västkusten. Men Marstrand lockar med mycket mer än segling, även om den är närvarande i allt som händer på Marstrand.

Själva samhället är en pittoresk småstad med trånga gator och små gränder, alla med omedelbar närhet till det öppna havet. Det ligger på Marstrandsön som du tar dig till med färja. Ön är bilfri, så det är nära till allt.

Under första veckan i juli anordnas Swedish Match Race här, och då är det verkligen segling för hela slanten.

Smögen

Smögen är det andra av de två största seglartillhållen längs Bohusläns kust. Under sommaren ligger båtarna i flera led vid kajen och det är liv i luckan nästan dygnet runt.

På Smögens brygga trängs restauranger och butiker som lockar turisterna med sitt utbud. Det sägs att den äkta räkmackan uppfanns här, och självklart avnjuts den bäst på plats. Har du en väldig tur kan du få tag i ett bord med utsikt över havet på någon av de många restaurangerna, och då blir upplevelsen förstås ännu bättre.

Nattlivet på Smögen går inte heller av för hackor. Vill du dansa dig genom de varma sommarnätterna är det här verkligen platsen för dig och du har flera nattklubbar att välja mellan, alla belägna inom gångavstånd från varandra.