Ta dig runt på två hjul

Att åka på vandrarhemsemester kan vara en fridfull, spartansk och gemytlig upplevelse. Men du måste förstås inte vandra mellan anhalterna. Nej, faktiskt så går det lika bra eller kanske ännu bättre att ta sig runt på två hjul.

Istället för att räkna dagsetapperna i kilometer kan du, beroende på ambitionsnivå, avverka ett antal mil. Det gör att det blir lättare för dig att faktiskt se någonting. Vandring har sina fördelar i det låga tempot men hur du än vänder dig blir det ganska mycket transportsträckor utan stora naturupplevelser och en fördel om du cyklar är att du kan ta dig förbi dessa fortare. Vill du uppleva landskapet till fots är det ingenting som hindrar att du hoppar av och leder cykeln.

Packa lätt och rätt

Vid vandring och cykling gäller samma två principer: Packa lätt och packa rätt. Tänker du bara vandra är det förstås ryggsäck som gäller. Vid cykling är cykelväskor bäst. Tänker du kombinera vandring och cykling gäller det att tänka efter, så att du klarar bägge. Att cykla med stor och tung ryggsäck är inget vidare och att leda en cykel lastad med tunga väskor är ännu värre.

Ett alternativ är att packa för cykelsemester men komplettera med en ryggsäck och göra dagsturer till fots där naturen och landskapet bjuder in till det. Då får du det bästa av världar men behöver inte leda en tung cykel långa bitar för att få njuta av landskapet i lite lägre tempo.

Val av cykel

Att välja cykel för din vandrarhemstur måste inte vara så krångligt. Det går faktiskt utmärkt att ta vilken cykel som helst, där du kan montera pakethållare på, så kan du dra iväg. Så länge du håller dagsetapperna tillräckligt korta behöver du varken växlar, cykelskor eller speciella kläder.

Numer finns förstås andra alternativ, som gör cyklandet lättare. Det är absolut inget fel i att åka på vandrarhemsemester på elcykeln. Då har du verkligen möjlighet att njuta av landskapet, samtidigt som du slipper det tunga arbetet med att trampa uppför alla backar.

Eller varför inte löpa linan ut och göra semestern till verklig avkoppling? Med elmopeden, ett alternativ till elcykel, susar du fram tyst och lätt, utan ansträngning, mellan laddningarna. Du tar dig lätt flera mil per dag och kommer alltid fram pigg och utvilad.