Spa och relax på vandrarhem

Säg spa och de flesta tänker på avkoppling, bekvämlighet och lyx. Säg vandrarhem och de flesta ser framför sig trångt och spartanskt boende, ute i obygden, långt från moderna bekvämligheter.

Går spa och vandrarhem verkligen att kombinera? Ja, det går faktiskt alldeles utmärkt. Ett växande antal vandrarhem, både i stan och på landet, bygger relax- och spa-avdelningar. I många fall handlar det om en enklare relaxavdelning med bubbelpool, medan andra satsar på fullskaliga spa-anläggningar där du kan välja mellan olika avslappnande behandlingar. Att vara på vandring i vildmarken ska inte vara något hinder för att få sig en stunds härlig avkoppling under några timmar.

Dalarna

Dalarna är härliga trakter för vandring och vildmarkssemester. Här finns storslagen natur och mängder av både vandringsleder och vandrarhem. I Sörsjön, nära norska gränsen och tre mil norr om Sälen, hittar du Norrsjön Gästgifveri & Spa, som ligger naturskönt vid foten av Fulufjället. Här erbjuds trevliga rum, gratis WiFi och spabehandlingar.

Längre söderut i Stjärnsund, mellan Gävle och Borlänge, hittar du Vilan Spa och Vandrarhem, som ligger naturskönt vid sjön Grycken. Vilan är ett litet vandrarhem med 5 sängplatser, som erbjuder relax och massagebehandlingar som du kan förboka. Till Vilan tar du dig till fots eller med bil, men du kan också ta dig hit på två och en halv timme med tåget från Stockholm.

Jämtland

I Jämtländska Gäddede, mycket nära gränsen till Norge, hittar du STF Vandrarhem Björkvattnet. Här finns möjlighet till fiske och storslagna naturupplevelser i form av bland annat Hällingsåfallet, som är norra Europas största kanjon. Björkvattnet har en lite enklare spa- och relaxavdelning med bubbelpool, som öppnade i juni 2018.

Stockholm

I Stockholm finns förstås mängder av både vandrarhem och spa-anläggningar, även om du får kombinera de båda delarna på egen hand. Varför inte till exempel bo på något av STF:s vandrarhem Långholmen eller af Chapman och njuta av ett härligt spa på Södermalm? Eller välj någon annan av huvudstadens många härliga spa- och relaxavdelningar.