Sommar- och reseapoteket – Smart förberedelse för äventyren

Sommaren är årets härligaste årstid, med långa dagar utomhus och äventyr som väntar runt varje krök. Självklart vill man inte att olyckan ska vara framme, men om den ändå är det kan det vara smart att ha samlat lite medikamenter i ett sommarapotek som även dubblerar som reseapotek.

Vi tänkte hjälpa till och tipsa om saker som kan vara bra att ha hemma och ta med på semestrar och äventyr. Även en del husmorstips som har med det här att göra kommer vi dela med oss av.

Läkemedel

Slipp feber och värk genom att alltid se till att ha febernedsättande värktabletter hemma. Välj ett par verksamma substanser, som till exempel paracetamol och ibuprofen. De verkar lite olika och personer som är överkänsliga mot den ena klarar ofta det andra. Små barn brukar man rekommendera paracetamol till.

Har du små barn kan det vara smart att skaffa barnvarianter av värktabletter, kanske i form av suppositorier. Lite större barn kan ofta svälja tabletter och då kan du dela en tablett om du vill ge en svagare dos.

Allergitabletter kan vara bra att ha hemma. De kan tas i förebyggande syfte om du vet att ni ska utsätta er för något allergiframkallande (som ett besök på en bondgård eller hos någon som har husdjur). I akuta lägen vd stick eller bett kan du krossa en allergitablett och blanda med ytterst lite vatten till en gröt som du lägger på sticket/bettet.

Självklart ska du ha solskydd

Den starka sommarsolen är obarmhärtig för våra vinterbleka kroppar. Smörj därför alltid in dig och din familj med solskyddskräm. Minst solskyddsfaktor 10 för de vuxna och gärna 30 för barnen. Ska ni åka utomlands till sydligare breddgrader där solen är ännu starkare behöver ni ännu högre skyddsfaktor.
Skaffa även en after sun-lotion för när det trots allt har blivit lite för mycket sol. Det är ju ändå fantastiskt med vackert väder och vi vet att alla vill vara ute så mycket som möjligt.

Har du bränt dig kan det lindra svedan om du stryker på ett lager yoghurt, gärna kylskåpskall. Mjölksyrabakterierna hjälper även huden att läka fortare. Om du bränner dig ska du undvika solen i några dagar, och självklart använda solskyddsfaktor och täckande kläder.