Sommar i Stockholms skärgård

Ett bra tips för en sommarutflykt är att besöka Stockholms skärgård. Bland de nästan 30 000 öarna och skären finns det massor med guldkorn. Karaktären på öarna skiljer sig åt, så oavsett om du är ute efter fest och nattliv eller en lugn plats där familjen kan njuta så finns det du söker.

Stockholms skärgård sträcker sig från Landsort i söder upp till Arholma i norr, även om det inte finns någon tydlig avgränsning. Skärgårdsbåtarna går regelbundet från Stockholm ut bland öarna och på bara några timmar tar du dig långt ut i havsbandet.

Oavsett vilken ö du väljer att stanna på så kommer du kunna njuta av solglitter i vågorna, härliga bad och vacker natur. I Stockholms skärgård finns både lummig grönska och kala klippor, så välj det som passar dig bäst.

Vaxholm

Vaxholm är huvudstad i Stockholms skärgård, och det räcker med ungefär en timme på båt för att komma hit. Det är en charmig och pittoresk småstad, med fik, butiker och villor. Vill du stanna över natten finns det självklart vandrarhem.

Skulle du tröttna på sol och bad så finns det även ett museum här. Det visar Vaxholms historia över 500 år, och ger en fin inblick i hur livet i skärgården var förr.

Fjärdlång

Fjärdlång brukar beskrivas som barnfamiljernas paradis. Efter 3,5 timmar med båt när du den lilla ön med kiosk, vandrarhem och fantastisk natur. Ta en promenad genom hagarna och hälsa på de nyfikna fåren och korna innan du hyr en roddbåt och ger dig ut på en tur på havet.

Vill du bada finns det en långgrund strand precis vid hamnen. Runt ön finns det fler ställen som passar för ett dopp, om du vill ut på upptäcktsfärd.

Sandhamn

Sandhamn är känt som ett nattlivsparadis. Här ägnar du dagen åt sol och bad från klipporna. När eftermiddagen faller på tar du en dusch och gör dig iordning för resten av dagen.

Ta en bit mat på någon av krogarna, eller besök spa:t. Därefter är kvällen och natten din att spendera. Tag en drink i den ljumma sommarnatten på någon av pubarna, eller vandra längs stranden i månskenet.