Sofiero slott

Sofiero slott ligger i Helsingborg, och ägs av Helsingborgs stad. Slottsträdgården är på 15 hektar, och innehåller norra Europas största samling av rhododendron med 300 arter och lika många hybrider. På slottsområdet finns en gourmetrestaurang, och i parken anordnas en mängd olika evenemang, som konserter, utställningar och teaterföreställningar.

I anslutning till området finns det en slottsbutik och en plantskola där du kan hitta kvalitetsväxter för din trädgård.

Den vackra parken är även en perfekt plats för picknic under soliga sommardagar, och för barnen finns det mängder med saker att göra – pyssla, så fröer, leka i de kungliga lekstugorna eller på lekplatsen Drakborgen.

<h2>Sofieros historia</h2>

1864 köpte kronprins Oscar (som senare blev Oscar II) och kronprinsessan Sophia mark utanför Helsingborg, eftersom de hade tillbringat sommaren där och trivdes väldigt bra. 1865 restes takstolarna på kronprinsparets sommarvilla på området, som nu hette Sophie-Ro.

Allteftersom tiden gick växte familjen, och kronprins Oscar blev kung. Detta medförde ett behov av mer plats, och 1874-1876 byggdes sommarresidenset om till den nuvarande pampiga 35-rumsvillan. Kungaparets besökte fortfarande slottet regelbundet.

<h2>Sofieros trädgård</h2>

Oscar II barnbarn Prins Gustav (VI) Adolf gifte sig med sin Margareta 1905, och då fick paret Sofiero i bröllopsgåva. Margaret ändrade inredningsstilen från den tidigare mörka och tunga till en lättare och ljusare, och ägnade mycket tid åt trädgården. Innan Margareta var trädgården bitvis eftersatt, men under hennes ledning anlades blomsterrabatter och spaljéer med klätterväxter.

Även Gustav II Adolf delade trädgårdsintresset, och efter Margaretas död fortsatte han ägna tid åt trädgården. Bland annat var det han som började samla på och plantera rhododendron i parken.

Under Gustav II Adolfs tid plockades även mängder med frukt från fruktträden, upp till 26 ton årligen. En del såldes, men mycket förädlades till saft och sylt i slottsköket. Denna skickades sedan med tåg upp till slottet i Stockholm.  

<h2>Dagens Sofiero</h2>

Årets premiär på Sofiero sker den 13 april.

Bland evenemangen på Sofiero under 2019 märks bland annat en utställning om skulptören och drömmaren Carl Milles,  och en utställning om penséer med Gunnar Kaj.

I maj är det premiär för årets slottsteater “Stora Drömmar”, och i början av juni är det veteranbilsträff.