Skillnaden mellan olika typer av segelbåtar

Är du lite nyfiken på segelbåtar och seglarlivet? Det är en sådan fascinerande värld full med oändliga möjligheter. Som seglare kan man välja mellan destinationer världen runt och olika typer av båtar och segelrutter. Vad finns det då för olika typer av segelbåtar? Det finns så många olika varianter att vi inte kan gå igenom alla här, men de vanligaste båtarna du ser är kölbåtar, jollar, katamaraner och trimaraner.

 Kölbåten kännetecknas av att kölen består av ballast, eller åtminstone innehåller ballast, som ökar båtens stabilitet. En jolle å andra sidan, är en öppen segelbåt utan köl. Istället har den centerbord, vilket är en nedfällbar fena som man använder för att förhindra avdrift när vinden ligger på från sidan. Katamaranen kännetecknas av två parallella skrov och de kan vara både motor- eller segeldrivna. Sedan har vi trimaran, med ett huvud skrov och två parallella mindre skrov, som ofta används för kappsegling. Oavsett vilken båt du är ute på så gäller det att ha en bra seglarjacka och flytväst.

 Segelbåtens historia är väldigt intressant. Visste du att egyptierna var de första som använde segeldukar? Vi vet däremot inte om de gav sig ut på några långa segelturer eftersom det inte finns några kvarlämningar som vittnar om det, men Fenicierna gav sig ut på långseglats cirka år 3 000 f.Kr. De utforskade Medelhavet och var först att utrusta båtarna med köl, som gör att man kan navigera och kryssa sig fram mellan vågor och vind. På den tiden använde de så klart stjärnhimlen för att navigera sig fram på det skimrande havet.