Planera din skidsemester

Hurra, vi ska åka på skidsemester, säger familjen! Hjälp, vi ska åka på skidsemester, säger föräldrarna! Lugn i backen, här kommer den kompletta guiden över vad du behöver tänka på när du planerar en skidsemester med familjen. Ju mer du funderar igenom vad som kan tänkas behövas, desto bättre förutsättningar har du för att kunna stämma in i hurra-ropen, istället för att bli panikslagen och stressad. En skidsemester är ju den bästa sortens semester egentligen, alla är aktiva hela dagen, och sover gott hela nätterna.

Transport och destination

Var vill du åka skidor, och hur vill du ta dig dit? Har du tänkt köra till skidorten? Var bor du i förhållande till åkningen du söker? Hur många är ni som ska åka samtidigt? Många skidorter kan du nå med tåg eller flyg till närmaste större stad, och därifrån med hyrbil eller buss. Skidorterna är ju intresserade av många kunder, så de har oftast gjort det lätt att ta sig till dem.

Utrustning

Hyra eller köpa? Priserna på ny utrustning har sprungit iväg, så om du bara åker skidor en gång om året brukar det inte löna sig att köpa ny utrustning. Priserna på begagnad utrustning är förstås lägre, men även där får du räkna på om det är värt att investera i en egen utrustning. Framförallt när barnen är mindre och fortfarande växer är det definitivt onödigt att köpa utrustning till dem, speciellt när hyrutrustningen är så bra som den är idag. Tänk också på att om du köper utrustning så behöver du förvara den under hela året, samt transportera den till destinationen.

Boende och mat

Alla skiddestinationer erbjuder olika former av boende. Bestäm dig för om du vill slippa laga mat och äta alla mål på restaurang, eller om du vill ha tillgång till kök för att kunna laga din egen mat. Självklart påverkar detta val priset, men förstås också din upplevelse av semestern. Tycker du om att laga mat, och vill lägga tid på det efter en dag i backen så är en vecka i en fjällstuga ett jättebra och supermysigt alternativ. Vill du hellre komma till dukat bord och slippa diska så väljer du hotellrum, kanske till och med all inclusive?