Landskrona

Landskrona är en stad på Skånes västkust, mellan Helsingborg och Lund, och ungefär fem mil från Höganäs. Landskrona är en gammal stad, stadsprivilegierna gavs någon gång i början av 1400-talet, 1413 enligt vissa, medan andra arkiv visar på 1405. Hansan plundrade sedan staden under kriget mot norden, och vid återuppbyggnaden uppfördes Johannes Döparens Kyrka, som är nästan lika stor som Lunds domkyrka och tillsammans med Sankt Petri Kyrka i Malmö Skånes största gotiska kyrka. Kyrkan revs i mitten på 1700-talet, eftersom man beslöt att flytta staden något söderut, och idag finns bara grunden kvar. Under slutet av 1700-talet startades ett sockerbruk, tre yllefabriker och man anlade även en hamn, vilket gjorde Landskrona till en snabbt växande stad i mitten av 1800-talet. Stadens status som industristad förstärktes också av järnvägen som band ihop Landskrona med Helsingborg, Eslöv och Ängelholm, vilket gav både den tunga industrin och sjöfarten ett ordentligt uppsving.

Citadellet

Kristian III av Danmark påbörjade bygget av Landskrona Slott som också kallas Citadellet, 1549 på samma plats där tidigare ett karmeliterkloster låg. Med start 1666 börjar slotte omvandlas till en bastionsfästning, men efter att under ungefär 100 år ansetts som en av Sveriges främsta försvarsanläggningar har krigstekniken sprungit ifrån Citadellet, och det används istället som fängelse. På slottet kan du idag ta del av flera olika aktiviteter, som spökvandring, middagsmordgåtor och fången på slottet, en aktivitetstävling med inspiration från slottets medeltida historia. Man har också en festsal där du kan fira högtidsdagar eller bröllop, samt en konferensverksamhet.

Museikolonin

Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad, och här hittar du museikolonin, som är unik i sitt slag i Sverige. I Citadellets koloniträdgård finns den lilla stugan med tillhörande trädgård. Stugan är öppen för besök klockan 12 till klockan 16 dagligen under sommarmånaderna och den omgivande koloniträdgården kan du besöka under dygnets alla ljusa timmar året om. Stugan byggdes 1903, och är inredd i tidig 1900-talsstil som ett historiskt dokument. Museet odlar den omgivande trädgården ekologiskt, med perenner, rosor och ett köksland med kryddor och grönsaker. Här finns också en bikupa som Landskrona Biodlarförening driver, och vars honung säljs i museets butik.