Kan vi hålla våra nyårslöften?

Januari är i full sving och det är nu våra nyårslöften ställs på prov; lyckas vi hålla dem? Psykologerna tipsar oss om att det kan vara mer hållbart i längden att lova att börja med något nytt istället för att lova att man ska sluta med något. Istället för att bryta en envis vana som man kanske har haft i många, många år, kan man istället skapa en ny vana. 

Psykologiforskare vid Stockholm och Linköpings universitet gjorde en undersökning där de följde drygt tusen människor som deklarerade ett nyårslöfte. Resultaten visade tydligt att de som lovade att börja med en ny hälsosam vana, som att träna, var mer framgångsrika än de som lovade att bryta en ohälsosam vana som att äta godis, äta snabbmat eller dricka alkohol.

Om man vill gå ner i vikt har man enligt denna studie oddsen på sin sida om man väljer att träna regelbundet istället för att banta med en ny bantningsmetod. Hälften av människorna som deltog i studien lyckades att hålla sitt löfte och de tipsade också om vikten av att förbereda sig väl. För att komma igång med träning 1:a januari är det viktigt att man har bra löparskor, träningskläder och alla andra viktig tillbehör. Annars står man där med snopen min och då kan det bli väldigt motigt att hinna fixa allting i tid. Följaktligen, om man väl har missat en eller två dagar i sträck är det stor risk att man ger upp helt och hållet istället för att ta den där springturen till kontor Stockholm som planerat.