Hygge i Helsingör

Om du väljer ett vandrarhem i Helsingborg som din bas under semestern så är Helsingör bara “en tura” bort.

En tura är alltså att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Numera går det bara bilfärjor, men du behöver inte ha med dig någon bil för att få gå ombord som passagerare. Överfarten tar ungefär 20 minuter, och i båda städerna ligger färjeterminalerna centralt mitt i stan.

För att ta en riktigt klassisk tura ska du äta en röd pölse med bröd och dricka en Tuborg Grön på båten, i alla fall om du inte kör bil. Röda pölser serveras med brödet vid sidan om korven. Du äter med händerna och doppar både korven och brödet i senap och ketchup. Tänk på att senapen är stark och om du får för mycket så kommer både näsa och ögon att rinna.

Mat i Helsingör

Till lunch i Helsingör, eller “frokost” som det heter på danska, väljer du smörrebröd. Det är matiga smörgåsar med massor av pålägg så oroa dig inte för att inte bli mätt. Vill du hellre ha lagad mat är det inte svårt att hitta något hak som serverar svinesteg med svaer (fläskstek med svål) eller spätta med remoulade.

Fika består självklart av en kopp kaffe och ett wienerbröd med chokladfyllning. Är du fortsatt sugen på sött tar du en strut med glass som serveras med sylt, grädde och en skumboll.

Sevärdheter i Helsingör

I Helsingör finns Kronborg, slottet där Hamlet utspelar sig. Du kan besöka slottet och ta del av dess historia. Missa inte att beskåda Holger Danske som slumrar i ett valv i en källargång. Han sägs slumra till dess Danmark är i stor fara och behöver honom. Då kommer han stiga upp och rädda nationen.

I verkligheten användes Kronborg både som vakt över Öresund och som fängelse. Fängelsehålorna kan du besöka än i dag, och nere i kasematterna är det lätt att få en känsla för hur kallt och fuktigt fångarna hade det där.

Är du inte nöjd efter besöket på slottet finns det både Danmarks Tekniska Museum och Öresundsakvariet att besöka. På Öresundsakvariet finns det en grund bassäng där du får lov att sticka ner händerna och klappa havsdjuren.