Höganäs – Mer än bara keramik

Höganäs i nordvästra Skåne erbjuder dig som besökare ett stort utbud av aktiviteter i form av kultur och natur och staden är väl värd ett besök oavsett om du är där för dagen eller tänker stanna ett tag.

Stadens keramiska historia sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal när Höganäs keramik drog igång sin produktion av bland annat kaffekoppar och serviser. Den epoken av stadens historia kan du ta del av hos Keramiskt Center som har utställningar året runt. Du kan också besöka Höganäs museum och konsthall som alltid har utställningar med både lokala och internationella konstnärer. Här kan du förstås passa på att köpa keramik till bra priser. Du hittar till exempel både Iittala Outlet och Orrefors Kosta Boda AB Factory Outlet en liten bit utanför centrum.

Hungrig?

När du blir hungrig rekommenderar vi att du besöker Höganäs saluhall som erbjuder ett stort sortiment av närproducerad och ekologisk mat. Saluhallen har både bageri och ett kafé där du kan äta lunch. Vill du hellre laga din egen mat finns det en charkdisk som gärna ger dig matlagningstips och råd. Saluhallen har även en ostdisk med allt från de vanliga ostarna till de lite mer ovanliga och exotiska sorterna.

Natursköna Kullaberg

Gillar du natur föreslår vi ett besök i Kullabergs naturreservat, ett berg längs kustremsan med vacker utsikt över havet. I reservatet finns flera vandringsleder. Några av dem tar dig till Kullens fyr, som står på 78 meters höjd över havet och är därmed den högst belägna fyren i Sverige. Den kan besökas från påsk till Augusti.
I närheten av naturreservatet kan du också besöka skulpturerna Nimis och Arx, två verk byggda av konstnären Lars Vilks. Byggnaden Nimis består mestadels av drivved, plankor och grenar och har stått på stranden sen 1980. Skulpturen Arx som påbörjades 1991 består av sten och betong. Verken byggdes olovligt av konstnären och har skapat mycket kontrovers sen dess men är väl värda ett besök.

Bo billigt och bra

Bara några kilometer från naturreservatet ligger First Camp Mölle-Höganäs som erbjuder dig övernattning i stuga och camping för både tält och husbil. Med sin närhet till stränder, naturreservat och Höganäs är campingen ett utmärkt och billigare alternativ för dig som är på besök.