Höganäs Kullabygden

Med utgångspunkt från ett av vandrarhemmen i området runt Höganäs finns det enorma möjligheter för en varierad semester med möjligheter till både shopping i stadsmiljö, historielektioner, promenader i pittoreska fiskeläge, havsbad på milslånga sandstränder och äventyr i naturreservat! Höganäs Kullabygden har 6 mil sandstrand och naturreservatet Kullaberg i närområdet. Runt Kullaberg håller Sveriges nya vindistrikt på att växa fram, och här finns fyra vingårdar som du kan besöka. Utöver detta finns det såklart en mängd fik och gårdsbutiker med lokalproducerade läckerheter att provsmaka och köpa med sig som påminnelser om semesterdagarna som flytt. En sommarfika i trädgården på Flickorna Lundgren på Skäret är en semesterklassiker som du inte får missa! Ett sommardopp i Ransvik, utanför “Syndens näste” Mölle by the Sea, där män och kvinnor badade tillsammans redan i början av 1900-talet är förstås också ett måste vid ett besök i Kullabygden.

Historia

Höganäs började som ett fiskeläge, och under slutet av 1600-talet började man bryta stenkol och ett hundratal år senare startades en gruvindustri, vilket ledde till att en av Sveriges första järnvägar anlades i Höganäs precis i övergången mellan 1700- och 1800-tal. Den sista kolgruvan stängdes på 1960-talet, och då övergick industrin istället till att fokusera på metallurgi. Höganäs fick sina stadsprivilegier 1936, och då fick man också ett stadshus.

Höganäskeramik

Höganäs historia är intimt förbunden med keramik, och det finns fortfarande ungefär 30 aktiva keramiska verkstäder som tar emot besök i bygden. Ursprungligen var leran en biprodukt vid kolutvinning, men allt eftersom insåg man lerans värde. Den första tegelfabriken anlades på 1820-talet, och därefter började man också tillverka bruksföremål i stengods, liksom de berömda saltglaserade höganäskrusen, som än idag produceras av Höganäs Saltglaserat. Höganäs Keramik, som är känt för sin produktion av kaffe- och tegods, har idag minskat sin produktion, och i de gamla fabriken inryms istället Höganäs Saluhall.

Nimis

Nimis är ett konstverk byggt av konstnären Lars Vilks. Det är byggt av drivved och vrakgods från havet, och placerat längst ut vid havet på Kullaberg. Verket började uppföras 1980, och har både brandhärjats och återuppbyggts flera gånger sedan dess. Nimis är som en gigantisk klätterställning, 100 meter lång, och med bland annat 25 meter höga torn, och ett uppskattat utflyktsmål för barnfamiljer, trots att det inte är speciellt lättåtkomligt utan man får ta sig nedför en brant slänt för att ta sig dit. Länsstyrelsen i Skåne anser att verket är ett svartbygge, och att det ska rivas, medan konstnären hävdar att det är ett konceptuellt konstverk.