Helsingborg

Helsingborg är Sveriges fjärde största stad, med drygt 140000 invånare. Staden ligger vackert belägen vid Öresund, och har en lång barnvänlig sandstrand lättillgänglig mitt i city. Precis intill stranden ligger Gröningen, ett stort grönområde för lek och rekreation. Här finns också en stor lekplats med klätterställningar och ett utegym.
Helsingborgsområdet har varit bebott sedan 1000-talet och är därmed en av de äldsta boplatserna i Sverige. Fram till mitten av 1600-talet har området varit under omväxlande danskt och svenskt styre, och flera stora slag om området har stått i närheten av staden. Vid freden i Roskilde 1658 fick Sverige slutligen makten över området, men flera försök att återta staden gjordes av danskarna. Det slutliga slaget om staden stod i februari 1770, när danskarna landsteg med 14000 man för att återta området men återigen höll svenskarna stånd mot inkräktarna.

Kärnan

Kärnan är ett medeltida försvarstorn, som användes för att försvara Helsingborg mot inkräktare. De ursprungliga delarna började byggas på 1310-talet, och betraktades då som ett av de viktigaste försvaren i Danmark, eftersom Helsingborg på den tiden befann sig under danskt styre. Ungefär 10 år senare, 1320, tror arkeologerna att tornet stod klart. Under de följande århundradena har tillbyggnader skett i olika omgångar, bland annat började man förstärka tornet i mitten på 1600-talet för att det skulle kunna ha tunga kanoner på taket, men arbetet avslutades aldrig.
Idag kan du gå upp för de 146 trappstegen och belönas med att både få se takbjälkar från 1300-talet och en fantastisk utsikt i alla väderstreck.

Dunkers Kulturhus

Dunkers kulturhus har sitt namn efter Henry Dunkers, 1870-1962, drev Tretorn, den stora och världsledande gummifabriken i Helsingborg. Han och hans fru fick inga barn, och donerade då sin förmögenhet till Helsingborgs stad vid sin bortgång. Arkitekttävlingen om museets utformning vanns av Kim Utzon, son till Jörn Utzon som har ritat Sydneys operahus, med en design som en medeltida borg. Dunkers kulturhus erbjuder kultur i flera olika former – utställningar, scenkonst och musik. Både samtida kultur och delar av Helsingborgs historia visas upp i flera olika parallella utställningar. Vill du hellre insupa atmosfären och den fantastiska utsikten över hamnen och sundet så finns det ett café där du kan sitta ner och ta en kopp kaffe eller äta lunch.