En dagstur till Malmö

Om du bor på vandrarhem någonstans i Skåne är en dagstur till Malmö en perfekt utflykt. Tag ett pågatåg på morgonen så kommer du till Malmö central snabbt och smidigt. Därifrån når du sedan lätt allt du kan tänkas vilja se och uppleva.

Låt förmiddagsfikan vara en glass utan tillsatt socker och en kopp kaffe. Redan på Centralstationen finns det mängder med ställen där du kan slå dig ned och titta på alla människor som är på väg. Under tiden du fikar kan du orientera dig och fundera över vad du vill att dagen ska innehålla.

När det börjar bli dags för lunch

Lunch i Malmö är ett perfekt tillfälle att avnjuta en äkta Malmö-falafel. ingenstans i Sverige hittar du bättre eller billigare falafel än här. Stan vimlar dessutom av falafel-kiosker, så bara välj en på måfå. Det sägs att Malmös bästa falafel finns i den lilla runda kiosken precis på andra sidan ån från Centralen, men vi tycker nog att det finns andra som är lika bra.

Om du mot all förmodan hellre vill äta något annat tar du dig till Saltimporten. Här delar du långbord med andra lunchgäster, och njuter av den alldeles fantastiska maten som serveras.

Är du en smörgåsnisse kanske du hellre väljer att ta dig till Möllevången och letar upp Scandwich. Sveriges bästa mackor serveras här, och mängden pålägg, eller topping som det kallas, lämnar dig både mätt och glad. Om du tror att du ändå behöver lite extra beställer du en portion sötpotatispommes till.

Saker att se och göra

Promenera till Ribersborg, eller Ribban som urbefolkningen kallar den. Doppa fötterna, eller gå all in och besök kallbadhuset ute på bryggan. Ta en bastu innan du kastar du i havet och njuter av temperaturskillnaden.

När du har badat är det kanske kulturdags? Moderna museet i Malmö är väl värt ett besök. Fram till i början av september visar de en Andy Warhol-utställning bland annat. Det är alltid fri entré och själva byggnaden som inrymmer museet är väl värd ett besök. Den permanenta utställning är under 2019 kurerad till “Blue is the color of our eyes” och fokuserar på materialitet och abstraktion.