På vandrarhem i Stockholm

Semester i storstaden med boende på vandrarhem är inte bara billigare än hotell. Det kan också bli en upplevelse i sig att övernatta i en speciell miljö, kanske med historiska anor.

Det mest kända vandrarhemmet i Stockholm är förmodligen segelfartyget Af Chapman, som ligger förtöjt vid Skeppsholmen. Här övernattar ni i hytter i den gamla fullriggaren, som är öppen för gäster maj–september. Under resten av året, eller när fartyget är fullbokat finns mer traditionella rum i huvudbyggnaden vid kajen. Frukost och slutstädning ingår. Däremot måste du bädda sängen själv. För dig som vill finnns också möjlighet att laga egen mat i det gemensamma köket.

Vandrarhem överallt i centrum

Om inte segelfartyg intresserar dig eller om du bara vill övernatta någon annanstans är Stockholm fullt av andra vandrarhem i alla prisklasser, från ett par hundralappar per natt och uppåt. I de högre prisklasserna finns förstås också massor av hotell i centrala Stockholm, som kan passa när du vill ha en lite lyxigare vistelse.

Enklare boende till bra pris

Om du vill ha lite enklare boende i ett läge som ändå känns centralt finns till exempel Birka Hostel, i Birkastan som ett alternativ. Här bor du i fräscha, rymliga rum inrymda i en läckert rosa byggnad bara 3 km från stadshuset. Ett annat alternativ är Interhostel, som håller en något lägre standard, men som också är relativt billigt att övernatta, trots att det ligger på bara 10 minuters promenadavstånd från T-centralen.

Vandrarhem på hippa Södermalm

På Södermalm hittar du flera trevliga vandrarhem, till exempel centralt placerade Skanstulls Hostel eller superbilliga Accor Hostel, som ligger i närheten av Hornstull.
Helt i klass med vandrarhemmen prismässigt, men snäppet bättre servicemässigt ligger Stockholm Classic Hotel i samma område.

Ta in på fängelset över natten

Ett att förglömma bland Stockholms vandrarhem har du Svenska Turistföreningens vandrarhem på Långholmen, under Västerbron. Det tidigare kronhäktet byggdes 1840 inrymmer nu bekväma två- och fyrbäddsrum i det som tidigare var celler med, får man förmoda, betydligt mycket lägre standard och hårdare förhållanden än idag. För dig som vill uppgradera ditt boende finns också ett hotell i samma byggnad.